Nigdy nie lubiłam papryki, aż kiedyś mimowolnie coś się zmieniło i to na tyle, że postanowiłam użyć jej do przetworów na zimę. Sezon w pełni więc rozpoczęłam produkcję papryki na zimę, która schodzi nam już teraz w zastraszającym tempie. Mam nadzieję, że do zimy zostanie chociaż jeden słoiczek ;)
Dzisiaj proponuję Wam wersję z miodem, która jest delikatniejsza i myślę, że większość w niej zasmakuje.
Składniki:
papryka
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
5 łyżek miodu
1 łyżka soli
3/4 szklanki cukru
Przyprawy na każdy słoik:
1-2 ząbki czosnku
1 mały listek laurowy
2 goździki
2 ziela angielskie
2-3 ziarnka pieprzu
troszkę ziaren gorczycy
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
- Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy wzdłuż. Ciasno układamy w umytych słoikach z przyprawami.
- Gotujemy składniki zalewy.
- Gorącą zalewą zalewamy paprykę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10-15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz