Chlebek bananowy w Polsce jest moim zdaniem jeszcze za mało popularny, a szkoda, bo jest przepyszny. Robi się go bardzo szybko, a dodatkowo jeżeli mamy już mocno dojrzałe banany i nie ma komu ich zjeść, to nic się nie zmarnuje.
Chlebek jest wilgotny i słodki, koniecznie polecam spróbować.
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 szklanka cukru
200 g masła
4 mocno dojrzałe banany
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka posiekanych orzechów ( u mnie mieszanka bakaliowa Bakalis z Polomarket)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
2. Jajka wbijamy do miski i miksujemy, powoli dodając cukier, następnie roztopione masło, a na kocu rozgniecione widelcem banany.
3. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy masę z bananami i delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz