wtorek, 1 września 2015

Ciasto SHREK

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl


Czasem lubię porwać się na jakieś niestandardowe ciasto, im dziwniej tym lepiej, dlatego dzisiaj zapraszam na zielonego cudaka o wdzięcznej nazwie "Shrek". ;)

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. 
W odzielnym naczyniu mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do jajek z cukrem i delikatnie mieszamy. Prostokątną formę smarujemy margaryną, sypiemy bułką tartą i przesiewamy ciasto. Pieczemy 20 min. w temp. 180°C. Zostawiamy, żeby ostygło.

2. Następnie przygotowujemy masę budyniową. Większą połowę soku gotujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z budyniami w proszku i dodajemy do gotującego się soku, chwilę gotujemy, aż do zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń. Na ostudzony biszkopt wykładamy masę i na wierzchu układamy delicje, wstawiamy do lodówki. 

3. Przygotowujemy piankę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dalej miksując dodajemy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki.
Gdy pianka stężeje, przygotowujemy galaretkę, zimną galaretkę wylewamy na piankę. Wkładamy do lodówki na całą noc i gotowe. :)


Składniki:


Biszkopt:

3 jajka
60 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody


Masa budyniowa:

900 ml zielonego soku 
3 budynie waniliowe
2 łyżki cukru
200 g masła


Pianka:

1 galaretka zielona Winiary
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

200 - 300g delicji
1 galaretka zielona Winiary



Smacznego! ;)

1 komentarz:

  1. Lubię takie ciasta. Jak zrobi się chłodniej będę musiała przetestować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń