Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Czasem lubię porwać się na jakieś niestandardowe ciasto, im dziwniej tym lepiej, dlatego dzisiaj zapraszam na zielonego cudaka o wdzięcznej nazwie "Shrek". ;)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
W odzielnym naczyniu mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do jajek z cukrem i delikatnie mieszamy. Prostokątną formę smarujemy margaryną, sypiemy bułką tartą i przesiewamy ciasto. Pieczemy 20 min. w temp. 180°C. Zostawiamy, żeby ostygło.
2. Następnie przygotowujemy masę budyniową. Większą połowę soku gotujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z budyniami w proszku i dodajemy do gotującego się soku, chwilę gotujemy, aż do zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń. Na ostudzony biszkopt wykładamy masę i na wierzchu układamy delicje, wstawiamy do lodówki.
3. Przygotowujemy piankę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dalej miksując dodajemy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki.
Gdy pianka stężeje, przygotowujemy galaretkę, zimną galaretkę wylewamy na piankę. Wkładamy do lodówki na całą noc i gotowe. :)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa budyniowa:
900 ml zielonego soku
3 budynie waniliowe
2 łyżki cukru
200 g masła
Pianka:
1 galaretka zielona Winiary
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
200 - 300g delicji
1 galaretka zielona Winiary
Smacznego! ;)
Lubię takie ciasta. Jak zrobi się chłodniej będę musiała przetestować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń