piątek, 4 września 2015

Szybkie i łatwe muffinki ze śliwkami i kruszonką

Hej ;)

Na dzisiaj mam dla Was prosty przepis na szybkie muffinki ze śliwkami i kruszonką, jak na pierwszy raz nie są zbyt urodziwe, jednak chyba trochę przesadziłam z ilością ciasta w foremkach i tak to wyszło, ale na smaku nie straciły nic a nic. ;)


Składniki:

 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
2 jaja
3 łyżki miodu
1 szklanka pokrojonych śliwek 


Kruszonka:

50 g miękkiego masła
5 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 opakowanie cukru waniliowego


Sposób wykonania: 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka z kefirem olejem i miodem.
Połączyć zawartość obu misek, wymieszać, dodać śliwki, i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do uzyskania pożądanej konsystencji. W przypadku gdy kruszonka jest zbyt mokra, dodać mąkę, gdy zbyt sucha - masło. Posypać kruszonką babeczki.

Formę na muffinki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 200 st C około 20 - 25 minut.



A Wy jakie muffinki lubicie?

2 komentarze:

  1. Muffinki tak, ale tylko te z czekoladą. A jak coś ze śliwką to tyko domowej roboty drożdżówka ; )

    OdpowiedzUsuń