Na dzisiaj mam dla Was prosty przepis na szybkie muffinki ze śliwkami i kruszonką, jak na pierwszy raz nie są zbyt urodziwe, jednak chyba trochę przesadziłam z ilością ciasta w foremkach i tak to wyszło, ale na smaku nie straciły nic a nic. ;)
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
2 jaja
3 łyżki miodu
1 szklanka pokrojonych śliwek
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
5 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka z kefirem olejem i miodem.
Połączyć zawartość obu misek, wymieszać, dodać śliwki, i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do uzyskania pożądanej konsystencji. W przypadku gdy kruszonka jest zbyt mokra, dodać mąkę, gdy zbyt sucha - masło. Posypać kruszonką babeczki.
Formę na muffinki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 200 st C około 20 - 25 minut.
A Wy jakie muffinki lubicie?
Muffinki tak, ale tylko te z czekoladą. A jak coś ze śliwką to tyko domowej roboty drożdżówka ; )
OdpowiedzUsuńCzekoladowe też uwielbiam! ;)
Usuń