wtorek, 29 września 2015

Kruche ciasto z jeżynami i budyniem

Sezon na jeżyny już co prawda dobiega końca, ale u mnie jeszcze parę sztuk zostało na krzakach. Dlatego postanowiłam przeznaczyć je na ciacho. Kruszonkę uwielbiam jak pewnie większość, na dobrą sprawę mogłabym ją zjeść samą bez środka. ;))

Kruche ciasto z jeżynami i budyniem


Składniki:

2,5 szklanki mąki
5  żółtek
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, jedna powinna być trochę większa. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przykrywając całą formę. Piec 20 minut w 180 st C, Wystudzić.

Budyniowa pianka:
  
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
0,5 szklanki oleju 

Białka ubić na sztywno. Następnie dodać powoli cukier i cukier waniliowy, nadal ubijając powoli dodawać budyń. Na koniec wlać powoli olej i wymieszać. Piankę wyłożyć na wystudzony spód. 


Dodatkowo:

500 g jeżyn
1 łyżka cukru pudru

Jeżyny wyłożyć na piankę, a potem zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30 minut w 180 st C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem. 



Ciasto może nie wygląda pięknie, ale uwierzcie jest pyszne! ;)


1 komentarz: