Składniki:
200 g mąki pszennej
150 ml oleju rzepakowego
4 jajka
200 g cukru
50 ml soku wyciśniętego z cytryny
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
+
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Cytrynę dokładnie myję i sparzam wrzątkiem i ścieram skórkę na tarce. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję sok z cytryny i dalej ucieram.
Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, miksuję, na koniec dodaję skórkę z cytryny i mieszam.
Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 180 stopni C przez ok. 30 minut do suchego patyczka.
Sypię cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego! ;)
Lubię takie połączenia smakowe ;)
OdpowiedzUsuń