poniedziałek, 14 września 2015

Szybkie ciasto cytrynowe

Nie jestem fanką słodkich ciast, wolę coś bardziej orzeźwiającego czy lekko kwaśnego, dlatego od czasu do czasu robię ekspresowe ciasto cytrynowe. Zrobienie zajmuje z 5 minut dlatego polecam, jeżeli macie ochotę na coś na szybko. ;)




Składniki:

200 g mąki pszennej
150 ml oleju rzepakowego
4 jajka
200 g cukru
50 ml soku wyciśniętego z cytryny
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
+
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Cytrynę dokładnie myję i sparzam wrzątkiem i ścieram skórkę na tarce. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję sok z cytryny i dalej ucieram.
Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, miksuję, na koniec dodaję skórkę z cytryny i mieszam.
Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 180 stopni C przez ok. 30 minut do suchego patyczka. 
Sypię cukrem pudrem i gotowe.



Smacznego! ;)


1 komentarz: